Genital siğiller yani kondilomlar çoğunlukla cinsel temasla geçen (HPV) nin belirli tiplerinden (HPV Tip 6 ve 11) kaynaklanan et renginde karnıbaharı andıran oluşumlardır. Cinsel temas dışında sadece cilt teması ile de geçebilirler o yüzden prezervatif kullanılması geçişi yüzde yüz önleyemez. Genital siğiller kadınlarda ve erkeklerde çoğunlukla dış genital organların üzerinde veya anüs civarında ortaya çıkarlar. Daha az olmakla beraber, genital siğiller vajinanın içerisinde ve rahim ağzında da görülebilir. Kitleler mikroskopla tanınabilecek kadar ufak olabilecekleri gibi, çok sayıda kitlenin yan yana gelmesiyle adeta karnıbaharı andıran bir şekilde büyük de olabilirler.
Nasıl Şikayetlere Yol Açar
Genital siğiller yanma, kaşıntı veya ağrı gibi belirtilere yol açabilir.
HPV çok bulaşıcı bir virüstür ve gerçek cinsel birleşme olmaksızın yalnızca genital bölgelerin yakın teması ile tuvaletlerden bile bulaşabilir.
Kondilomların görüntüsü tipik olup kolaylıkla tanınırlar. Kesin tanı gerekirse kondilomdan alınan biyopsi ile konabilir…
Önlem
Önlem için en etkili yol birden fazla sayıda partner ile ilişkiye girilmemesidir. Eğer birden fazla partner varsa prezervatif kullanmak siğilleri önlemede en etkili yoldur. Fakat siğiller kondomun kapladığı alan dışında da bulunabildiğinden prezervatif zaman zaman etkisiz kalabilir.
Doğum sırasında ise doğum kanalını, vajen içerisini ve rahim ağzını kapatacak kadar büyük olan kondilomlarda sezaryen doğum tercih edilir. Küçük ve az sayıda siğil varlığında ise bunların çok nadir oranda bebeğe geçme ve bebeğin solunum yollarında papillom oluşumuna yol açma riski vardır.
Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.
İçerik Güncelleme Tarihi: 24.05.2022