HPV Aşısı (Rahim Ağzı Kanseri Aşısı)

Rahim ağzı (serviks) kanseri Human Papilloma Virüs (HPV) nin yol açtığı bir kanserdir. Bu yüzden bu virüse karşı geliştirilecek aşının bu kanseri önleyeceği düşünülmüştür. HPV virüsü cinsel temasla insanlar arasında geçer, aşının amacı ise bu geçişi önlemek ve bu sayede kanseri önlemektir. İnsanların aslında çoğu HPV virüsü ile enfektedir fakat bu enfekte olan kişilerin çok az kısmında kanser gelişir. Bu aşı canlı virüs içermez.. Kadınların çoğu hayatlarının herhangi bir döneminde HPV virüsü ile enfekte olurlar. Virüs cinsel organların teması ve cinsel ilişkiyle bulaşabileceği gibi, cinsel bölgelere diğer cilt bölgelerinin veya ağzın temasıyla da bulaşabilir. Havuz, deniz, havlu v.b aracılığıyla bulaştığı gösterilmemiştir.

Devamı

Genital Siğiller (Kondilom)

Genital siğiller yani kondilomlar çoğunlukla cinsel temasla geçen (HPV) nin belirli tiplerinden (HPV Tip 6 ve 11) kaynaklanan et renginde karnıbaharı andıran oluşumlardır. Cinsel temas dışında sadece cilt teması ile de geçebilirler o yüzden prezervatif kullanılması geçişi yüzde yüz önleyemez. Genital siğiller kadınlarda ve erkeklerde çoğunlukla dış genital organların üzerinde veya anüs civarında ortaya çıkarlar. Daha az olmakla beraber, genital

Devamı

Anormal Smear

Smear alınan hastalarımızda karşılaşabileceğimiz sonuçlar; ASCUS: Bu sonuç klinik önemi belirsiz değişiklikleri ifade eder ve büyük olasılıkla kanser öncülü değildir. ASCUS saptandığı takdirde smear testi arka arkaya 3 kez negatif oluncaya kadar 4-6 ay arayla tekrarlanır ve bunlar normal çıkarsa daha sonra yılda bir smear alınmaya devam edilir. ASCUS saptandığında hastaya kolposkopi de yapılabilir… Kolposkopi yada smear takibi yapılmasına rahim …

Devamı

Bartholin Absesi

Bartolin kisti/absesi nedir: Bartolin kisti veya absesini anlatmadan önce bartholin bezi hakkında kısa da olsa bilgi sahibi olmak gerekir..Bartholin bezi vajina girişinin alt tarafına sağlı sollu olarak yerleşmiş bir çift salgı bezidir. Cinsel beraberlik esnasında çalışan bu bezler cinsel ilişki sırasındaki kayganlığı sağlayan bir sıvı salgılar. Bartolin bezinden salınan bu sıvı bir kanal ile kızlık zarının hemen ön tarafına dökülür. …

Devamı

Endometrioma (Çikolata Kisti)

Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen ,endometriosis hastalığının yumurtalıklarda oluşturduğu kistik yapıya verilen isimdir. Endometriosis özellikle 35 yaşından sonra ortaya çıkan, ağrı, yumurtalık kistleri ve gebe kalamamayla birlikte giden bir hastalıktır. Çikolata Kisti (Endometriyoma) endometriozisin en sık görülen şekillerinden birisidir. Bu düzgün duvarlı koyu siyah over kistleri çikolata görünümlü sıvı ile dolu olduğundan dolayı bu adı almıştır.. Aynı şekilde tek …

Devamı

Yumurtalık Kistleri

Bu kistler genellikle kadınlarda cinsel olgunluk çağında görülürler. Menstrüel siklusun bir yan ürünü olarak kabul edilebilirler. Kötü huylu değildirler ve genellikle 1 ila 3 ay içerisinden kediliğinden kaybolurlar. Menopozdan sonra çok az bir olasılıkla gelişebilirler. Foliküllerin gelişimi esnasında oluşan bu kistler yumurtlamadan önce oluşursa folikül kisti, yumurtlamadan sonra oluşursa korpus luteum kisti adını alırlar. Folikül kistlerine daha sık rastlanmaktadır. Folikül …

Devamı

Smear Testi Ne Zaman Ne Sıkılıkta Yapılır?

Smear testi (PAP smear) rahim ağzından sürüntü ile örnek alma işlemidir. Smear testi rahim ağzı kanseri için bir tarama yöntemidir. Smear testi yapmaktaki amaç rahim ağzında farkedilmezse yıllar sonra kansere dönüşme riski olan bazı lezyonları erkenden fark ederek kansere dönüşmesini engellemektir. Tarama amacıyla smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra veya en geç 21 yaşında alınmaya başlanmalı ve daha sonra …

Devamı

Polikistik Over Sendromu (PCOS)

Polikistik over hastalarının yumurtalıklarında çok sayıda yanyana dizilmiş ufak kistler bulunmaktadır..Hastalık aşağıda sekilllerde belirti verir: -Adet problemleri (seyrek adet görme , adet görememe) – (Yumurtlama ile ilgili problemler) – Erkeklik hormonlarında artışa bağlı aşırı tüylenme , sivilcelenme v.b bulgular – Yumurtalıklarda çok sayıda küçük yumurta kistleri – Şişmanlık ile karakterize bir hastalıktır. PCOS olan hastalarda yapılan ultrasonografide yumurtalıklarda büyüme, ve yumurtalıkta …

Devamı

Rahim Ağzı Yarası Nedir?

Rahim ağzı yarası  genelde hastalar arasında sık kullanılan bir terimdir. Bu terim aslında rahim ağzının normalden farklı görüntüde olduğunu ifade eder. Rahim ağzında görüntülere sebep olabilecek patolojilerden en sık görüleni servikal eversiyon denilen durumdur… Bunun dışında servikal erozyon, servisit  veya  servikal preinvaziv lezyonlar, (CIN v.b) da “bu duruma sebep olabilirler. Servikal Eversiyon Normal de rahim ağzı iç tarafını kaplayan hücre …

Devamı

Myom Ve Tedavisi

Myomlar kadınlarda en sık rastlanan iyi huylu tümörlerdir.Myomlar rahimin düz kas hücrelerinden ve nadir olarak rahimdeki kan damarlarından kaynaklanır.35 yaş üzeri kadınların %20 sinde mevcuttur. Kadınlardaki rahim alma operasyonlarında en sık sebebini oluşturmaktadır. Myomlar mm lerle ölçülebilen çaplarda olabileceği gibi bazen tüm pelvisi dolduran geniş kitlelere de sebep olabilmektedir. Rahim myomları oluşmasında genetik bir temel olduğu düşünülmektedir. Myomların büyümesi kadınlık …

Devamı

Ağrılı Adet Görme (Dismenore)

Dismenore adet kanaması başlamadan önce ve kanama sırasında görülen ağrılardır. İki tiptir.. İlk adet görmeden itibaren sürekli olan ağrılı adet görme durumuna primer ,.eskiden olmamasına rağmen sonradan başlayan ağrılı adet görme durumuna sekonder dismenore denir. Adet ağrısı (sancısı) rahmin kasılmalarından dolayıdır.. Rahim adet sırasında kanamayı azaltmak için ve içerisinde bulunan kanları dışarıya atabilmek için kasılır. Özellikle bekar kızlarda rahim ağzı …

Devamı

Adet Düzensizlikleri

MENSTRUEL SİKLUS: Normal bir menstrüel siklus 21-35 gün sürmekte olup (ortalama 28 ± 7 gün),bunun 2-7 gününde kanama olmaktadır ve toplam kan kaybı yaklaşık 20-60 ml dir.Mensin ilk günü siklusun birinci günü olarak kabul edilir. Bazı kadınlarda ek olarak tam iki adetin ortasına denk gelen dönemde birkaç damla süren lekelenme tarzında kanama olabilir. Ovulasyon (yumurtlama) esnasında oluşan bu kanama her …

Devamı

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 01.10.2021