Rahim içerisindeki gebeliğin sonlandırılması veya adet sorunu yaşayan kişilerin tedavi edilmesi için uygulanan işleme kürtaj denilmektedir. Kürtaj halk arasında istenmeyen gebeliğin sonucunda bebeğin aldırılması gibi düşünmektedir. Ancak kürtaj işlemi sadece gebelik sonlandırmak için yapılmaz. Kadında görülen kadın hastalıkları sonucunda kadın doğum uzmanı kürtaj yöntemine karar verirse bu yöntemle tedavi edilmektedir.
Düşükten sonra rahim içerisinde parça kalmışsa veya kadında adet ile kanama düzensizlikleri varsa da kürtaj yöntemi kadın doğum uzmanı tarafından yapılmaktadır. Ölü gebelik ve düşük gebelik işlemlerinde de kürtaj tercih edilir. Yalnızca, dış gebelik işleminde kürtaj uygulanamaz ve bunun yerine ilaç ve iğne tedavisi ile gebelik sonlandırılmaya çalışılır. Kürtajın birçok çeşidi vardır. Kürtaj İstanbul ikametgâhlı olanlar için daha kolaydır. İstanbul’da geliştirilen sistemler daha geniştir. Bu nedenle herhangi bir sıkıntı yaşamadan kürtaj gerçekleştirilebilir.
Kürtaj işlemi önemsenmelidir. Çünkü belirli bazı riskleri vardır. Kürtaj İstanbul veya başka herhangi bir şehirde, uzman olmayan biri tarafından yaptırıldığında bebeğin parçasının kalması, rahim delinmesi ve yırtılması, hamileliğin devam ediyor olması gibi çeşitli risklerden oluşmaktadır. Bu riskleri en aza indirmek için doktor seçimine dikkat edilmelidir.
Kürtajın Yasal Süresi İsteyerek kürtaj yapılması işlemi için, adetin ilk günü sayılarak 10 haftaya kadar olan gebeliklerde kürtaj işlemine izin verilmektedir. 10 haftadan fazla olan gebelikler sonlandırılmaz ve sonlandıranlara maddi cezalar yüklenebilir. Kürtajı Kimler Yaptırabilmektedir? 18 yaşından küçük bekarların aile izni ve savcılık izni ile kürtaj yapılması gerekir. 18 yaşından büyük bekarlar kendisi karar verebilirken, 18 yaşından büyük ve evli olanlar ise eşleri rızası ile kürtaj yaptırabilmektedir. Yaşı 15’den küçük olanlar, her ne türlü izni olursa olsun kürtaj edilmez. Bu durum Adli Kurumlara yansıyarak en doğru karar verilir.