İstenmeyen gebeliğin kanunen sonlandırılmasına veya vücudun boşluklarında bulunan ve istenmeyen dokuların kazınıp alınmasına kürtaj denir. Kürtaj işlemi deneyimli bir kadın doğum uzmanı tarafından yapılması gereken önemli bir operasyondur. Her cerrahi işlemde olduğu gibi kürtajında bazı riskleri vardır. Bu riskler şunlardır:

  • Kanama
  • Rahmin delinmesi
  • Enfeksiyon
  • Rahimde parça kalması

 

Bu risklerin görülme olasılığı işlemin yapıldığı hastane ve hekime göre değişmektedir. Kürtaj İstanbul içerisinde gelişmiş birçok yerde başarı ile yapılmaktadır. Bu nedenle kürtaj işlemlerinde başarılı ve güvenilir bir yerin seçilmesi sağlık açısından önemlidir.

Kürtaj İstanbul ve çevresinde seçilerek yaptırılmışsa risk daha azdır. Gelişmiş şehirlerde daha yaygın yapılan bu işlem her şehirde yapılmaktadır. Kürtaj esnasında hasta bazen lokal anestezi bazen ise genel anestezi ile rahim ağzından uyuşturulmaktadır. Bu nedenle hasta işlem esnasında hiçbir ağrı hissetmez. Kürtaj sonrasında da hastada yalnızca adet ağrısı gibi hafif ağrılar ve hafif kanamalar görülebilir. Bu da verilen ilaçlarda 1 – 2 haftaya kadar geçmektedir.

Kürtaj işlemi, sadece gebelik sonlandırmak için yapılmaz. Bazen adet düzensizliği yaşayan kişilerin tedavileri içinde rahmin temizlenmesi yani kürtaj işlemi tercih edilir. Kadın doğum uzmanı hastayı kontrol ettikten ve fikrini aldıktan sonra bu işleme geçer. Kürtajdan sonra hastanın enfeksiyon kapmaması için, 10 gün kadar enfeksiyon ilacı kullanır. Bu süre içerisinde cinsel ilişki yasaklanmaktadır. İlaç ve kanamalar bittikten sonra doktorun izni ile ilişkiye girilebilir.

KÜRTAJIN YASAL SÜRESİ NEDİR?

Kürtaj işlemi kadının bedenini korumak amacıyla kanuni bir yasaya dayandırılmıştır. Artık herkes kolayca kürtaj olamamaktadır. Kürtaj için yasal süre, adetin ilk gününden sayılarak 10 haftadır. 10 haftadan sonra anne ile baba istekli olsa da kürtaj yapılamaz. İstisna olarak annenin hayatı tehlikede ise kürtaj alınacak heyet raporu sonrasında yapılabilmektedir.

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 15.03.2021