Smear testi (PAP smear) rahim ağzından sürüntü ile örnek alma işlemidir. Smear testi rahim ağzı kanseri için bir tarama yöntemidir. Smear testi yapmaktaki amaç rahim ağzında farkedilmezse yıllar sonra kansere dönüşme riski olan bazı lezyonları erkenden fark ederek kansere dönüşmesini engellemektir.

Tarama amacıyla smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra veya en geç 21 yaşında alınmaya başlanmalı ve daha sonra yılda bir kez tekrarlanmalıdır. Üç yıl üst üste sonuç normal çıkmışsa riskli grupta olmayan kişiler için işlem 30 yaşından sonra daha seyrek 3 yılda bir yapılabilir. 60-70 yaşları arasında anormal bir smear sonucu olmamışsa ve 3 tane en az normal smear sonucu varsa 70 yaşında smear alımına son verilir…

Gebelerde smear ilk 3 ayda alınabilmektedir..Kötü huylu olmayan bir nedenden dolayı (myom gibi) rahim ameliyatı geçirmiş hastalara smear testi yapmaya gerek yoktur. Ancak ameliyatta rahim ağzı bırakılmışsa bu durumda smear testinin yine her yıl yapılması gerekir…

Rutin jinekolojik muayene sırasında özel bir çubukla rahim ağzındaki hücrelerden sürüntü şeklinde bir örnek cam üzerine alınır. Alınan sürüntüdeki hücrelerin cama sürülmesinden sonra üzerine sprey sıkılarak veya alkol ile sabitlenir ve incelenmesi için patolojiye gönderilir. Hastada smear alınırken ağrı olmaz.. İşlem çok kısa yaklaşık 1-2 dakika sürer.

 

Smear alınmasından önceki 2 gün süresince cinsel ilişkide bulunulmamalı, vajinal fitil, krem, sprey, yada tampon kullanılmamalı, vajinal duş yapılmamalıdır.

Adetliyken de smear alınamaz. Kan smearın değerlendirilmesini engeller.

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 16.03.2021