HPV Aşısı (Rahim Ağzı Kanseri Aşısı)

Rahim ağzı (serviks) kanseri Human Papilloma Virüs (HPV) nin yol açtığı bir kanserdir. Bu yüzden bu virüse karşı geliştirilecek aşının bu kanseri önleyeceği düşünülmüştür. HPV virüsü cinsel temasla insanlar arasında geçer, aşının amacı ise bu geçişi önlemek ve bu sayede kanseri önlemektir. İnsanların aslında çoğu HPV virüsü ile enfektedir fakat bu enfekte olan kişilerin çok az kısmında kanser gelişir. Bu aşı canlı virüs içermez.. Kadınların çoğu hayatlarının herhangi bir döneminde HPV virüsü ile enfekte olurlar. Virüs cinsel organların teması ve cinsel ilişkiyle bulaşabileceği gibi, cinsel bölgelere diğer cilt bölgelerinin veya ağzın temasıyla da bulaşabilir. Havuz, deniz, havlu v.b aracılığıyla bulaştığı gösterilmemiştir.

Devamı

Genital Siğiller (Kondilom)

Genital siğiller yani kondilomlar çoğunlukla cinsel temasla geçen (HPV) nin belirli tiplerinden (HPV Tip 6 ve 11) kaynaklanan et renginde karnıbaharı andıran oluşumlardır. Cinsel temas dışında sadece cilt teması ile de geçebilirler o yüzden prezervatif kullanılması geçişi yüzde yüz önleyemez. Genital siğiller kadınlarda ve erkeklerde çoğunlukla dış genital organların üzerinde veya anüs civarında ortaya çıkarlar. Daha az olmakla beraber, genital

Devamı

Anormal Smear

Smear alınan hastalarımızda karşılaşabileceğimiz sonuçlar; ASCUS: Bu sonuç klinik önemi belirsiz değişiklikleri ifade eder ve büyük olasılıkla kanser öncülü değildir. ASCUS saptandığı takdirde smear testi arka arkaya 3 kez negatif oluncaya kadar 4-6 ay arayla tekrarlanır ve bunlar normal çıkarsa daha sonra yılda bir smear alınmaya devam edilir. ASCUS saptandığında hastaya kolposkopi de yapılabilir… Kolposkopi yada smear takibi yapılmasına rahim …

Devamı

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 11.09.2021