Kürtaj hastanın kendi rızası ile yaptırdığı, istenmeyen gebeliklerin sonlandırıldığı cerrahi bir işlemdir. Bir kişiye zorla veya baskı altında kürtaj yaptırılması doğru değildir. Kürtaj işlemi için reşit bireylerde onay imzası alınır, eğer kadın evli ise eşi de onay imzası vermelidir. Kürtaj yapılacak kişi reşit değil ise ailesi ile birlikte işlemi yaptırması gerekmektedir. Reşit olmayan bireylere hiçbir kürtaj merkezleri içinde işlem yapılamaz. Bu kanunen yasaktır.
Kürtaj işlemi öncesi kürtaj olacak birey mesanesini boşaltır ve muayeneden geçer. Ardından hasta hazırlanarak muayene masasına alınır. Muayene masasında hasta bacaklarını gerekli yerlere yerleştirir. Bu aşamada kürtaj doktoru gebeliğin hangi aşamasında olunduğunu tespit eder. Kürtaj işlemi için gebeliğin idrar testi ile tespit edilmiş olması yeterli değildir. Başka bir takım testler ile de gebelik kesinleşmiş olmalıdır.
Kürtaj genel anestezi veya lokal anestezi altında yapılabilir. Bu hastaya kalmış bir tercihtir. Genellikle hastalar genel anesteziyi tercih etmektedirler. Hasta anestezi yolu ile uyutulduğunda rahim girişine spekulum denilen bir araç yerleştirilir. BU sayede rahim net bir şekilde görünür hale gelir. Daha sonra rahim ağrı genişletilir ve rahim boşluğuna ulaşılır. Kürtaj işlemini gerçekleştirecek olan vakum enjektörüne bağlı kanüller rahim ağzına yerleştirilir. Bu kanüller yardımı ile rahimin içi boşaltılır.